HÄIDEN JÄRJESTÄMINEN ILMAN LAINAA - NÄIN LAADIT REALISTISEN HÄÄBUDJETIN

Häät ovat usein ihmisen elämän tärkein juhla. Siksi niihin myös panostetaan. Tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että myös rahaa kuluu jonkin verran. Usein puhutaan viisinumeroisista luvuista. Ei ole yhtään tavatonta, että suomalainen hääpari käyttää häihin 10 000 - 15 000e. Kun kun puhutaan tällaisista luvuista, voi joskus olla tarpeen ottaa lainaa häitä varten. Ei kuitenkaan välttämätöntä.

Me maksoimme lähes kaikki häihin liittyvät menot itse. Suunnittelimme hääbudjetin siten, että kustannuksia varten meidän ei tarvinnut kääntyä ulkopuolisten tahojen puoleen. Meillä on jo ennestään lainoja, eikä uusi sellainen meitä houkuttanut. 

Budjetin tekeminen ei ole yksinkertaista. Jos et ole aikaisemmin ollut mukana hääsuunnittelussa, palveluiden hinnat ja häiden kokonaissumma saattavat päästä yllättämään. Tässä postauksessa kerron sinulle parhaimmat vinkkini budjetin tekoon ja häiden järjestämiseen ilman lainan ottamista.

Luettuasi tämän postauksen;
◇ Saat ohjeet käytettävissä olevien varojen laskemiseen
◇ Hahmotat osiot, joista hääbudjetti koostuu
◇ Voit alkaa suunnittelemaan realistista hääbudjettia
◇ Saat vinkkejä budjetissa pysymiseen ja muutaman työkalun budjetin teon avuksi


haablogi


Häiden järjestäminen ilman lainaa - Näin laadit realistisen hääbudjetin


Mikäli häitä varten ei halua ottaa lainaa, luonnollisinta on alkaa säästämään. Laske kuukausittaiset tulosi ja vähennä siitä pakolliset menosi. Viivan alle jäävä summa on se, josta säästöön laitettava raha on otettava. Päätä itsellesi tiukka raja sille, kuinka paljon vähintään laitat joka kuukausi säästöihin. Jos laitatte molemmat joka kuukausi säästöön esimerkiksi 150e tekee se vuoden säästöiksi jo 3600e. Aloita säästäminen heti, kun olette päättäneet mennä naimisiin. 

Mikäli tiedät, että tulet saamaan jotain niin sanottuja ylimääräisiä ansioita, listaa ne ylös.  Kuukausittaisen säästämisen lisäksi siirrä myös se kaikki ylimääräisenä tuleva raha säästöihin. Tällaisia rahoja voivat olla esimerkiksi lomarahat, bonukset, veronpalautukset tai stipendit.

Laita säästöön myös esimerkiksi lahjarahat tai vaikka kirpputorilta saadut tienestit. Voisiko hääsuunnittelun ajaksi laittaa TV-kanavapaketin tauolle, jolloin rahaa saisi säästettyä enemmän?

Viimeisenä listaan lisätään avustukset mikäli sellaisesta on puhuttu esimerkiksi vanhempienne kanssa. Mikäli tiedät summat, joita saatte avustuksina, lasketaan ne budjettiin mukaan. Mikäli joku läheisistänne on lupautunut kustantamaan esimerkiksi morsiamen hääpuvun, voidaan se vain jättää budjetin suunnittelun ulkopuolelle.

Kun lista on valmis lasketaan kaikki yhteen. 

Esimerkki laskelma 2vuoden säästämiselle;
Kuukausittaiset säästöt 300e x 24kk =7200e
Lomarahat x2 =4000e
Syntymäpäivä-/joululahjarahat =400e
Muut säästöt 150e

=Hääbudjetti yhteensä 11 750e

Tällä budjetilla järjestää jo todella upeat häät ja saatatte päästä myös häämatkallekin!


Mitä hääbudjettiin tulee suunnitella?


Tämä on se osio, joka saa usein hääparin yllättymään. Kuinka paljon mikäkin maksaa eli paljonko asioihin tulee budjetoida. Hääbudjetin tarkempi suunnittelu täytyy tehdä rinnakkain häiden tärkeimpien elementtien suunnittelun kanssa. Mitkä ovat ne asiat, joihin me haluamme häissämme panostaa? Jos teillä ei ole mitään käsitystä vielä mistään, se ei haittaa yhtään. Voitte käyttää aluksi tätä karkeata arviota siitä, kuinka paljon kannattaa mihinkin asiaan budjetoida. Isoimpien asioiden varmistuttua, on joka tapauksessa aika tarkentaa budjettisuunnitelmaa.

◇ Juhlapaikka ja ruokailu n. 40%
◇ Musiikki/valo-ja videokuvaus/muu ohjelma 25%
◇ Kukat/koristelu/paperituotteet 10%
◇ Pukeutuminen ja sormukset 15%
◇ Muut 10%

Korostan vielä, että tämä on karkea arvio. Tilanne muuttuu heti, jos esimerkiksi häät järjestetään sukutilalla, josta ei tarvitse maksaa vuokraa. Tai teidän lähipiiri on täynnä upeita muusikoita, jotka ottavat musiikkipuolen hoitaakseen esimerkiksi häälahjana. Siksi nämä prosentit ovat suuntaa antavia.

Teimme meidän budjetista hieman yksityiskohtaisemman listauksen heti hääsuunnittelun alussa. Sellaisena se pysyi koko hääsuunnittelun ajan. Voitte halutessanne käyttää myös tätä listaa ja muokata sitä tarpeen mukaan teille sopivaksi.

Budjettilistalla oli;
◇Juhlapaikka
◇Ruoka
◇Juomat
◇DJ
◇Morsiamen puku
◇Sulhasen puku
◇Kukat
◇Sormukset
◇Kampaus
◇Meikki
◇Paperitarvikkeet
◇Valokuvaus
◇Koristelu
◇Morsiustytön pukeutuminen
◇Hääsviitti
◇Karkkibuffa

Kun juhlapaikka, pitopalvelu ja muut hinnaltaan isoimmat ja tärkeimmät varaukset on tehty, on aika tarkastella jälleen budjettia. Tee tarkat laskelmat menoista, jotka ovat jo tiedossa. Tarkista jokaisen osa-alueen kohdalta, miltä budjetti näyttää. Ollaanko menty yli jossain ja onko jostain onnistuttu säästämään? Näin pysytte kartalla siitä, pystyykö jonkin osa-alueen budjettia kasvattamaan ja myös sen, täytyykö jostakin alkaa pihistämään.


nain laadit realistisen haabudjetin


5+2 vinkkiä siihen, miten pysytte budjetissa


Pienistä puroista syntyy usein hieman isompi virtaus. Tämä on ihan aiheellinen asia esiin nostettavaksi myös hääsuunnittelussa. Häissä on todella monta osa-aluetta, johon rahaa käytetään. Mikäli mennään jokaisessa osa-alueessa pikkuisen tai hieman enemmänkin yli, saattaa lopullinen häiden hintalappu olla jopa tuhansia yli sen, mikä oli alunperin suunnitelma. Tässä muutama hyväksi havaittu vinkki siihen, miten tältä vältytään.

1. Kirjaa jokainen häitä varten tehty ostos ylös ja säilytä kuitit. Tee jokaisen budjetin osa-alueen alle listaa menoista. Tarkkaile menoja ja sitä, paljonko rahaa on vielä käytettävissä. Kun tiedät paljonko budjetissa on varaa, osaat helpommin arvioida onko esimerkiksi hääkirpparilta silmien eteen pompsahtaneeseen heräteostokseen varaa.

2. Mieti hankintoja tehdessä, onko tämä oikeasti tarpeellinen meidän häissä? Internet ja sosiaalinen media on täynnä erilaisia ideoita ja inspiraation lähteitä. Niissä pyörteissä tulee helposti se tunne, että häihin tarvitaan vaikka ja mitä ja vielä vähän enemmänkin. Pitäkää kuitenkin hankintoja tehdessä mielessä ne asiat, jotka ovat juuri teille tärkeitä.

3. Tämä liippaa hieman vinkkiä nro 2, mutta joillekin morsiamille tärkeä. Jos esimerkiksi Pinterestin selaaminen alkaa viedä liikaa aikaa esimerkiksi yöunilta ja muuttaa sinua pikku hiljaa läheisille kiukuttelevaksi bridezillaksi, pidä sometauko. Pinterest on hyvä inspiraation lähde, mutta jos suunnittelet karkkibuffaa jo viidettä kertaa ja komero on jo täynnä erilaisia viirejä ja karkkipurkkeja, niin on aika hengähtää. 

Häät voi järjestää myös kokonaan ilman Pinterestiä. Itse päätin sen Pinterestin unohtamisen heti hääsuunnittelun alussa. Olen varma, että muuten olisin tullut hulluksi.

4. Omasta tai läheisten kodeista löytyy varmasti paljon sellaista tavaraa, mitä voi hyödyntää teidän häissä. Kolua siis omat ja läheisten nurkat. Esimerkiksi hääkengät voi löytyä jo omasta kenkäkaapistasi, kyntteliköt ja tuikut voi löytyä läheisiltä lainaamalla ja korut isoäidiltä. Kaikkea ei olekaan ehkä pakko ostaa.

Lue lisää;

5. Sisällyttäkää budjettiin pieni summa yllättäviä menoja varten. Tällä tavoin pienet budjetin ylitykset tai yllättävät menot eivät aiheuta stressiä ja kaikki menot saadaan katettua.

Ensimmäinen extra vinkki tai neuvo liittyy rahalahjoihin. Vaikka esittäisitte ainoana häälahjatoiveena rahan, älkää laskeko sen varaan mitään hääkuluja. Ette voi mitenkään tietää, että saatteko lahjaksi rahaa ja kuinka paljon.

Toinen vinkki koskee kotitalousvähennystä. Joissakin tapauksissa budjettiin voi saada hieman väljyyttä kotitalousvähennyksen avulla. 

Lue lisää Häät.fi artikkelista:

Ilmaisia työkaluja budjetin tekoon


Budjetin voi laatia perinteiseen tyyliin ruutuvihkoon tai exceliin. Netistä löytyy myös muutama simppeli työkalu, jonka avulla voit suunnitella ja seurata budjettia.

Itse kokeilin hääsuunnittelun aikana kahta eri työkalua. Nämä molemmat työkalut toimivat kätevästi myös mobiiliversioina. 

Ensimmäisenä tutustuin Tahtoo.fi sivustolla olevaan Kukkaroon. Kukkarossa on valmiina eri osiot, joihin voit laittaa haluamasi summat. Sovellus laskee automaattisesti koko ajan laittamienne summien perusteella, mikä on kokonaisbudjetti, paljonko olette jo maksaneet ja paljonko budjetista on vielä käyttämättä. 

Toinen työkalu, johon tutustuin oli Häät.fi sivuston hääpolku. Siellä budjetin teko alkaa kokonaisbudjetin antamisella, jonka jälkeen sivusto tekee ehdotuksen siitä, paljonko eri osioihin rahaa käytetään. Summia pystyy muokkaamaan ja osioita poistamaan omien tarpeiden mukaisesti.

Kolmantena työkaluna haluan kertoa Raha.fi sivuston artikkelista. Artikkelissa hääbloggaajat Elina (Rakkaus retkellä), Hanna (Tyttö tahtoo) ja minä kerromme mihin me panostimme, missä pihistimme ja parhaat vinkkimme hääkustannuksissa säästämiseen. Artikkelissa on budjettilaskuri, jonka avulla voi arvioida häiden kokonaisbudjettia. Tämä laskuri laskee summat mielestäni kyllä hieman alakanttiin, joten ihan täysin en sitä voi suositella. Artikkelista löytyy myös ilmainen ladattava budjettipohja, johon voit alkaa budjettia suunnittelemaan. 

Lue lisää;

Jaa kommenteihin sinun parhaat vinkit budjetin tekoon ja siinä pysymiseen!




3 kommenttia

  1. Täällä toinen Pinterestin välttäjä. Käytän Instagramia tosi paljon, joten parhaimmat ideat ovat sieltä ja vinkit muista hääblogeista. Toisaalta oma visio on ollut vahva ja pysynyt koko suunittelun ajan samana, joten Pinterestille ei myöskään ole ollut tarvetta.

    Meillä ei ole tarkkaa budjettia, että vain tämän verran saa käyttää mihinkin osioon. Käytän Tahtoon kukkaroa, että pysyy kuitenkin kärryillä menoissa. Laitoin alustavat arviot eri osioille, että näki, kuinka paljon yhteissumma silloin olisi. Summia muokataan ja lisätään sitä mukaa, kun vahvistuksia tulee. Aktiivinen säästäminen aloitettiin heti kihlauduttua ja siiihenkin oli syynsä, miksi häät pidetään vasta pidemmän ajan päästä. Suunnittelu ja säästäminen olisi mahdollisimman rentoa, kun ei ole kiire esim. vuodessa saada koko budjettia kasaan. Hankinnat myöskin jakautuvat vähän tasaisemmin, että arjenkin voi ottaa mahdollisimman rennosti. Yleensä ressaan kaikesta ja paljon, vaikka ei tarvitsisi, mutta kroppa menee silti stressilukkoon. Ajan kanssa tehdessä olen vielä ainakin välttynyt häästressiltä, vaikka esim. valokuvaajan valinta tuottaa päänvaivaa mutta ei sitäkään tarvitse stressata. Tosi hyviä vinkkejä. Meidän lista budjetin osioista näyttää hyvin paljon samalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että en ole ainoa "outolintu" tuon Pinterestin kanssa :D

      Ihan mahtavaa, että olette aloittaneet säästämisen jo hyvissä ajoin. Silloin se on kivuttomampaa ja koko hääsuunnittelu, kuten sanoit, on rennompaa ja stressittömämpää. Vaikka teillä ei ole tarkkaa budjettia määriteltynä, onko teillä joku yläraja sille, mitä summaa ette halua ylittää?

      Ja mitä tuohon valokuvaajaan tulee, löydätte varmasti teille ihan täydellisen kuvaajan <3

      Poista
  2. Kiitos postauksesta! Minä olen itse tässä hieman laskelmia jo myös tehnyt. Catering täytyy hankkia, ja musiikki. Muuten kaikki alkaa olla valmista. Melko pienellä budjetilla mennään, häistä ei tule kovinkaan suuret. https://www.loistocatering.fi/catering-palvelu

    VastaaPoista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3